Idei de gustari energizante: smochinele!

Smochinele au fost printre primele fructe cultivate de om. Arborii care le produc sunt originari din  Asia sud-occidentala, dar cresc sub forma salbatica si in zona Marii Mediterane.

Smochinii fac uneori si cate trei recolte pe an, traind pana la varsta de 80 de ani.

In functie de specie, smochinele pot fi negre, rosii, galbene, mov, verzi si maro.

Insa indiferent de specie sau colorit, smochina ramane una dintre cele mai bune surse vegetale de vitamine si minerale, fiind bogata in vitaminele A, C, K, vitamine din complexul B, potasiu, magneziu, zinc, cupru, mangan si fier.

Cat despre valoarea nutritionala, o smochina mare are în jur de 47 de calorii. Sunt ideale ca gustari intre mese, deoarece sunt bogate in fibre, conferind senzatia de satietate.

Pe langa aceasta, fie ca le consumati proaspete sau uscate, ele ajuta la combaterea constipatiei, tin sub control nivelul colesterolului si regleaza glicemia.

Puteti savura smochinele proaspete fie crude sau coapte. Pe cele uscate le puteti consuma ca atare sau preparate sub forma de compot de fructe uscate.

Le puteti integra si in retete de prajituri, gemuri, jeleuri si budinci sau puteti incerca diverse aperitive care au la baza aceste fructe, cat si preparate pentru care smochinele servesc pe post de garnitura.